Contact

Sta je op het punt om een project te starten of ben je geïnteresseerd in ons werk? Wij staan je graag te woord.

Bel ons op 036 844 77 99

Redenen om voor Laravel 5 framework te kiezen

Het kan soms erg moeilijk zijn om een PHP framework te kiezen. Helemaal voor beginnende php-ontwikkelaars die nog nooit met een framework hebben gewerkt. Hierbij komt altijd de vraag kijken: welk PHP framework is het makkelijkst te leren? In dit artikel vertellen wij de belangrijkste redenen om voor het Laravel framework te kiezen bij het ontwikkelen van een webapplicatie.

Goed gedocumenteerd

De documentatie rondom Laravel is laagdrempelig geschreven en komt met veel codevoorbeelden en tutorials. De oprichter en hoofdontwikkelaar Taylor Otwell heeft de documentatie met veel aandacht zelf geschreven. Bij andere frameworks haak een PHP ontwikkelaar al snel af door het taalgebruik en de zijsporen in de documentatie. De documentatie van Laravel framework is simpel en consistent geschreven. 

Tijdbesparend

Het Laravel framework moet gezien worden als een lege garage met de nodige tools om snel een webapplicatie op te zetten. Een ontwikkelaar hoeft niet na te denken over zaken zoals het communiceren met een database of rechten van verschillende gebruikers. Hierdoor kan er direct begonnen worden aan het bouwen van de webapplicatie door een complete basis en een grote community met aangeboden functies. 

Modulair opgezet

Het complete framework wordt aangeboden door middel van individuele Composer packages. Composer is een systeem voor PHP dat lijkt op PEAR, maar dan beter. Het maakt een ontwikkelaar van webapplicaties onafhankelijk van de kenmerken van het framework en flexibel in het maken van keuzes. Functies die beschikbaar zijn in het framework kunnen makkelijk verwijderd worden als deze niet worden gebruikt. Daarnaast kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een andere database ORM dan de aangeboden Eloquent ORM. Kortom, een oneindige flexibiliteit dankzij een modulaire opbouw.
Daarnaast is er een groot aanbod aan packages voor specifieke web applicaties aangeboden op GitHub. Denk hierbij aan functies zoals: pdf's opbouwen, excel/csv bestanden importeren/exporteren, ACL rechtensysteem en het manipuleren van afbeeldingen. 

Routes versimpeld

De meeste beginnende PHP-ontwikkelaars zijn alleen bekend met de meest simpele manier van routes opzetten. Creëer een directory-structuur die overeenkomt met de gewenste url's en klaar. Laravel maakt het maken van routes een stuk simpeler en flexibeler op één centrale plek. Daarnaast kunnen er parameters en filters meegestuurd worden, zoals bepaalde rechten die nodig zijn om de url te bereiken.  

Grote community

Het belangrijkst bij het ontwikkelen van webapplicaties is een actieve community. In het korte bestaan van Laravel is het framework uitgegroeid tot een grote community met invloedrijke ontwikkelaars uit de PHP-community. Er zijn veel tutorials en screencasts beschikbaar op het web. Daarnaast worden problemen snel opgepakt door de actieve community en hoeft een ontwikkelaar daardoor niet dagen te wachten op een antwoord. 

Database migratie

Als u een PHP-ontwikkelaar bent die altijd alleen heeft gewerkt, is de kans klein dat u veel hebt gewerkt met migraties. Migratie is een soort versiebeheer van de database. Erg handig als er gewerkt wordt in een teamverband. Via Laravel is het mogelijk om tabellen aan te maken en te wijzigen in een chronologische volgorde. Hierdoor kan de ene ontwikkelaar een veld wijzigen of verwijderen zonder dat dit een andere ontwikkelaar belemmert. 

Database Seeding

Laravel maakt het mogelijk om op een simpele manier een database te vullen zonder dit elke keer handmatig te hoeven doen. Erg handig bij het maken van dummy data of het migreren van een oude database. 

MVC structuur

Laravel maakt gebruik van het MVC patroon dat ervoor zorgt dat er een duidelijke scheiding is tussen logica en weergave in de webapplicatie. Deze structuur zorgt voor een betere prestatie en overzichtelijkheid van de code. Hierdoor blijven de controllers en models netjes schoon. 

Unit Testing

Veel programmeurs houden van Laravel omdat het faciliteert in Unit-testing. Het voert verschillende testen uit waarbij gecontroleerd wordt of de webapplicatie nog naar behoren werkt na veranderingen in de code. Het is ook mogelijk om zelf testen te schrijven voor nieuwe functies. Hiermee garandeer je de stabiliteit van de webapplicatie en los je eventuele problemen snel op.