Contact

Sta je op het punt om een project te starten of ben je geïnteresseerd in ons werk? Wij staan je graag te woord.

Bel ons op 036 844 77 99

Tips bij het bouwen van webapplicaties

Of uw onderneming nu een klein bedrijf is dat een bedrijfsproces wil optimaliseren of een multinational die data en transacties wil beheren, een grote groep ondernemingen bouwt tegenwoordig hun eigen webapplicaties.

De voordelen en mogelijkheden bij het bouwen van een webapplicatie voor uw bedrijf zijn bijna eindeloos, maar er zijn ook risico's en kosten aan verbonden. Softwareontwikkeling blijft altijd een risicovolle onderneming voor bedrijven die geen ervaring hebben met het (laten) ontwikkelen van eigen software. Daarom volgt hieronder een aantal tips om dit risico te minimaliseren.

Investeer in een functioneel ontwerp

Het is belangrijk om aan het begin de specificaties uit te schrijven van de nog te ontwikkelen webapplicatie. Hiermee voorkomt u onduidelijkheden en wordt de flow van de webapplicatie voor alle betrokkenen duidelijk. Zie het als een blauwdruk, een leidraad tijdens het bouwen van de applicatie. U voorkomt hiermee dat het project qua planning en budget onnodig uit de hand loopt.

Gebruik een framework

Maak gebruik van een bestaand framework. Wanneer een ervaren ontwikkelaar hiermee werkt, kan dit de code minimaliseren die geschreven moet worden. Daarnaast bevordert een framework het hergebruik van stukken code, stimuleert het om schone code te schrijven en dwingt het om data, presentatie (html) en logica gescheiden te houden. Dit drukt de ontwikkelingskosten. 

Ook zijn er voordelen voor de kosten op de lange termijn, omdat een webappplicatie die is gebouwd op een framework makkelijk te onderhouden is dankzij de goede documentatie en support van de framework community. DutchBridge werkt voornamelijk met het Laravel framework. 

Realiseer een béta-versie op korte termijn

Probeer aan het begin een duidelijk gekaderde scope vast te stellen en niet meteen álle wensen te verwerken, zodat er snel kan worden toegewerkt naar een live beta versie die getest kan worden door de eindgebruikers. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de MoSCoW-methode. Teveel ICT-projecten hebben geen eind in zicht, omdat er geen duidelijke prioriteiten gesteld worden en de eerste versie al te veel wensen bevat. Stel uzelf daarom de vraag "wat maakt een beta versie voor ons al succesvol?"

Houd de communicatie simpel

ICT-projecten waarbij meerdere personen binnen uw bedrijf communiceren met de ontwikkelaars lopen over het algemeen altijd uit. Probeer één contactpersoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor alle communicatie met de webbouwer. Hiermee voorkomt u ruis op de kabel en ligt de verantwoordelijk van de communicatie en overleg intern bij deze enkele persoon. 

Verdeel werkzaamheden in kleine pakketjes werk

Bij het ontwikkelen van een webapplicatie kunnen de verschillende werkzaamheden onderverdeeld worden in kleinere werkpakketten. Hierdoor kunnen er continu nieuwe functionaliteiten worden opgeleverd en kan er alvast getest worden, zonder dat u hoeft te wachten tot het einde van het project. Hiermee voorkomt u een lange testperiode en zijn de gebruikers ook voortdurend betrokken bij het ontwikkelen van de webapplicatie. 

Tevens kan er al vroegtijdig begonnen worden met het vullen van de webapplicatie met content. 

Stel prioriteiten aan nieuwe wensen

Er ontstaan tijdens een project vrijwel altijd nieuwe wensen of aanpassingen op basis van nieuwe ideeën en inzichten. Het is belangrijk om hieraan prioriteiten te stellen en zo onderscheid te maken tussen dringende en minder dringende punten. Zo voorkomt u dat het ontwikkelteam alles door elkaar aan het ontwikkelen is. Dit resulteert namelijk uiteindelijk in hogere kosten en een planning die niet gehaald gaat worden. 

Het succes van een goede webapplicatie begint bij het aangeven van de prioriteiten en daarmee dient continu rekening gehouden te worden gedurende het gehele project. Elke nieuwe wens brengt de nodige kosten en tijd met zich mee. 

Less is better

Gebruikers verlangen een snelle en gebruiksvriendelijke applicatie. Nieuwe wensen zullen nooit stoppen: de applicatie is nooit 100% af en het kan altijd nóg mooier, beter en uitgebreider. De enige manier om de gebruiksvriendelijkheid echter te waarborgen is door nieuwe functies te limiteren. Het klinkt misschien vreemd om nieuwe ideeën en verbeteringen te blokkeren, maar het is noodzakelijk: elke knop die u toevoegt is een extra kans voor een nieuwe gebruiker om in de war te raken en de webapplicatie te verlaten. Stel uzelf daarom de vraag: "als de applicatie maar één ding hoef te doen, wat is dat dan?"

Meer weten?

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee. Met een kritisch oog beoordelen wij de haalbaarheid van uw ideeën voor uw online product. 

Bij Dutchbridge combineren wij techniek en passie al sinds 2006 tot unieke en krachtige online oplossingen. Wij denken actief met u mee en leveren websites en webapplicaties op die uw organisatie verder brengen, nu en in de toekomst.